Luxus és gyilkosság: a Gucci történet
2020. január 26. írta: FannyStyleandDesinger

Luxus és gyilkosság: a Gucci történet

A márkanév talán mindenki számára jól ismert, de azt kevesebben tudják, hogy kinek, vagyis inkább kiknek köszönhető a Gucci divatház megalakulása.

guccio-696x464.jpg

Guccio Gucci, Firenzébe született 1881-ben, A család eredetileg nyeregkészítéssel foglalkozott, de a fiatal fiút korán elkezdte érdekelni a divat is. Rájött arra, hogy a tehetősebb nőknek semmi nem drága, ha követni akarják a divatot. Coco Chanel a tömegeknek gyártott és tervezett ruhákat, Gucci pedig Dior példáját követve elegáns táskáival, később kiegészítőivel a gazdagabb réteget vette célba.

A fiú 17 évesen a Savoy Hotelben kapott állást, ahol megismerte a felső tízezer világát. Korán ráébredt, hogy a pénz hatalom, amellyel az ember bármit elérhet. - Ennek szellemében 1923-ban nyitott egy saját üzletet Firenzében, de kezdetekben még csak bőrárut és lószerszámokat árult. Ezeket egyre inkább kezdték felváltani az igényes megmunkált táskák, bőröndök, övek és egy bőrkiegészítők.

history-lesson141.jpg

A vállalkozás működésében a nyitástól kezdve a család is részt vett. Gyermekei - öt fiú és egyetlen lány - már egészen fiatal koruktól kezdve besegített a cég működésébe. A legidősebb fiú, Aldo ötlete volt, hogy apja logója, azaz a GG kerüljön rá a táskákra. Ez az 1947-ben megvalósított gondolat, hatalmas szerepet játszott a márka ismertté válásában, hiszen ez a lógó azonnal felismerhetővé tette a Gucci darabokat. Vásárlásra ösztönző hatása napjainkban is megmutatkozik, és szinte már nincs olyan ember a világon, aki ne tudná a Gucci márkát az egymásba fonódó G betűkhöz kapcsolni.

gucci2.jpg

A cége teljes virágzását sajnos Guccio Gucci nem élhette meg, ugyanis 1953-ban eltávozott az élők soraiból. Örökösei természetesen a fiai lettek, akik töretlenül dolgoztak tovább azon, hogy a vállalkozás minél sikeresebb legyen. Ekkora már a Gucci olasz nemzeti szimbólummá vált, a későbbiekben pedig meghódította egész Európát, Amerikát, és a Távol-Kelet országait is. A termékek egytől-egyig minőségi bőrből készültek, majd a 60-as évektől elkezdtek textillel is dolgozni.

A termékpaletta az évek folyamán folyamatosan bővült: a táskák, cipők, bőrkiegészítők mellett 1976-től parfümökkel is előálltak. A legelső parfüm a mára már ikonikus, Gucci Pour Homme volt, melyet aztán 220 másik követett. A családot 1983-ban viszont újabb tragédia érte: Rodolfo, az egyik örökös, gyilkosság áldozata lett. - Ez óriási hatalmi harcot indított el a vezetők között.

1_54.jpg

A következő években új kreatív-igazgatóként Tom Ford, valamint Maurizio ( az elhunyt Rodolfo fia) csatlakozott a vezetőséghez. Jó választásnak tűntek, mert új színt vittek a cég életébe. Maurizio a kifutókat is megakarta hódítani, így megjelentek a ruházati termékek is. Ez azonban nem bizonyult sikeres lépésnek, a cég tőzsdei mutatói zuhanni kezdtek, már a vállalat eladási is szóba került ekkora. A vezetőség kénytelenné vált befektetőket keresni, akik anyagilag támogatást tudtak nyújtani a cégnek. Ennek következtében újabb harc indult arról, hogy melyik ajánlatot fogadják el. A döntés végül megszületett, így 1989-ben a bahreini Investment Corporation is résztulajdonos lett.

1993-ban a Gucci valódi világmárkává vált, és ettől az évtől már saját márkajelzéssel ellátott ruhákban léptek kifutóra a modellek.

 1_54.jpg

A cég ugyan megmenekült a csődtől, a vezetőség vitái azonban mégsem szűntek meg. A belviszálynak egy újabb gyilkosság vetett véget. Maurizio Gucci ugyanis saját felesége kezétől halt meg 1995-ben, aki bérgyilkossal ölette meg hűtlenné vált hitvesét. Az asszonyt 1998-ban, 29 év börtön büntetésre ítélték. Mindezek mellet Tom Ford sikeres választásnak tűnt, hiszen a célközönség, a sztárvilág és az elit igényeit kitűnő érzékkel találta el. A viselők között olyan hírességeket is találhattunk, mint Liv taylor, Jackie Kennedy.

mv5bodjhmjgwnwutmtdlzc00ndk3lwe2y2qtntkwnzdlmjnmowiyxkeyxkfqcgdeqxvymjcwotgymjc_v1.jpg

A Gucci az évek elteltével cégcsoporttá nőtte ki magát, és kisebb-nagyobb márkákat is magába olvaszt. A termékek ezáltal egyre szélesebben lefedik a szükségleteket, hiszen a bőráruk mellett találhatunk ruhákat, ékszereket, órákat és szépítőszereket is a Gucci név alatt.

A dollármilliókat érő családi vállalkozásban így már egy Gucci sem ül.

Tom Ford egészen 2003-ig vezette a művészeti részleget, majd Frida Giannini vette át a helyét. Mindkét tervező megtartotta a tradicionális alapokat, ám folyamatosan újítottak, ahogy az a cég szellemiségéhez illik.

A Gucci ma - 2015-től a Gucci kreatív igazgatója: Alessandró Michele, olasz divattervező. 2008-ban pedig már Budapesten is megnyitott a Gucci üzlete, az Andrássy úton.

ÉRDEKESSÉG -A zöld-vörös-zöld csíkos pánt a cég egyik szimbóluma lett, nagy sikereket aratva, ami a mai napig is így van.

 

Ez is érdekelhet: KARL LAGERFELD

Értesülj elsőként az újdonságokról Facebookon: @hellofanni.blog

Megtalálsz az Instagramon: @rohonczifanni

és tudsz követni a Twitteren is: @rhnczi_fanni

Személyes üzenet: ( hellofanniblog@gmail.com )

  

 Várom a témához kapcsolódó kommenteket, kulturált formában! A sértő, személyeskedő, trollkodó, magát hirdető, spamnek minősülő és politikai tartalmú kommenteket nem engedélyezem! Írójukat a vétség súlyosságától függően kizárom az oldalamról! Senkivel nem kell egyetérteni, de a véleményt elfogadható formában kell közölni. Köszönöm!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr8415426848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.