TISZTÁZZUK A DOLGOKAT! - Crohn-betegség és a sztóma
2019. október 02. írta: FannyStyleandDesinger

TISZTÁZZUK A DOLGOKAT! - Crohn-betegség és a sztóma

Mivan a ruha alatt

A SZTÓMAZSÁK NEM, EGY MŰANYAGZACSKÓ! 

Sziasztok! A mai bejegyzéssel, igaz még várni akartam és nem pont ezért akartam leírni amiért most leírom. DE! találtam egy számomra nagyon bosszantó cikket az interneten, amiben a sztómazsákot egy műanyagzacskóként írják le. Ez számomra sértő. Szóval a mai bejegyzésben szeretnék tisztázni mindent a betegséggel kapcsolatban, szeretném, ha tisztán látnátok a Crohn-betegséget, illetve szeretném , hogy tudjátok mi is az a sztóma és mi az a sztómazsák.

my_post_19.png

Napjainkban a Crohn-betegség egyre többször kerül szóba: bár a mai napig ritkának számít, mégis évről-évre csak nő a betegek száma.

MI AZ A CROHN-BETEGSÉG? - Az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladását jelenti, mely a bélfal minden részét érintheti, bármely szakaszát, de leggyakrabban a vékony- és vastagbelet, akár együttesen is. Ezenkívül érintheti a nyelőcsövet, gyomor tájékát, de a végbelet is. - Röviden: Az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulható gyulladás. -

KIKET ÉRINT? - a betegség általában fiatal korban jelentkezik, de előfordulhat a felnőttkorban és az idősebb korosztályban is. Egy kutatáson kiderült, hogy van olyan Crohn beteg, akiről 45 éves korában lett beteg.

EZ EGY GYÓGYÍTHATÓ BETEGSÉG? - NEM! de, vannak aktív és panaszmentes időszakok.

MITŐL ALAKULHAT KI? - A betegség kiváltó oka egyenlőre nem ismert. Egyesek szerint a sok tartósítószeres élelmiszer miatt alakul ki. Mások szerint örökletes a betegség. IBD Crohn éc Colitisnek is hívják. (IDB: Inflammatory bowel diseas/ ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegség.)

MILYEN TÜNETEK JELLEMZŐEK? Elsősorban étvágytalanság, és hirtelen fogyás. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Sürgető, olykor vissza nem tartható krónikus hasmenés. A székletben kimutatható vér, amely alkalmanként fordul elő. A széklet tartalmazhat nyákot. A görcsös alhasi fájdalom. Előfordulhat láz - de ez lehet a tályog, sipoly vagy repedés jele is. Hányás és hányinger. Fáradtság, gyenge erőnlét. Hajhullás. ízületi fájdalmak. Korai tünet lehet a végbél fájdalom és a bőr berepedése. Bőr alatt kitapintható csomók is előfordulhatnak, általában az alsó végtagoknál.

Természetesen, a panaszmentes időszakban a beteg teljesen egészségesnek tűnhet.

MILYEN GYÓGYSZEREKKEL VAGY SEGÉDESZKÖZÖKKEL KEZELIK A BETEGSÉGET? - Ha hamar kiderül a betegség akkor könnyen kezelhető tápszeres kezeléssel (diétával) , tablettás gyógyszerekkel. Gyulladás csökkentőkkel. Szteroidokkal. Vénás gyógyszeres kezelésekkel. Antibiotikumokkal. Fontos, hogy a beteg visszanyerje az erőnlétét ezért fontos a vitamin bevitel. Egy Crohnos általában vaskészítményeket szed és D-vitamint. Biológiai terápiát alkalmaznak, ami hasonló a cukorbetegek injekciójához. Sztómzsákot is kaphatnak, ami egy úgynevezett gyógyászati segédeszköz.

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLJÁK A BETEGSÉGET? - A diagnózis a fentebb leírt tüneteken alapszik. Legelőször is a hasmenéses fertőzés eredetét kell kizárni, illetve igazolni és szükség esetén kezelni, Ezt követően egy kolonoszkópos vizsgálat következik, ez az úgynevezett "tükrözés". A kolonoszkópia során hajlékony eszközt vezetnek a végbélen keresztül a vastagbél alsó szakaszába, hogy megtekintsék a gyulladásos folyamat kiterjedését és súlyosságát.  Ezen vizsgálat során az orvos meg tudja határozni, hogy a folyamat a vastagbél melyik szakaszát érinti. A vizsgáló orvos mintákat is vehet a vastagbél nyálkahártyából, melynek szövettani feldolgozásával a colitis ulcerosát el lehet különíteni egyé, végbélvérzéssel járó betegségtől, mint például a vastagbelet érintő Crohn betegség, vastagbél diverticulum és rák. - A hasi ultrahang vizsgálat is fontos, illetve ide sorolható az MRI vizsgálat is, illetve a CT. Ezek azért is lehetnek fontosak, hiszen ha belső tályogok vannak a has vagy bél területén, akkor ezekkel a vizsgálatokkal gyorsan észrevehetőek, illetve az említett vizsgálatokkal kimutathatóak a bélben levő szűkületek is. Ezek a képalkotó eljárások a felmerülő műtéti beavatkozások tervezésénél nélkülözhetetlenek.Jelenleg olyan speciális laboratóriumi diagnosztikai módszer, amely a Crohn betegség lehetőségét egyértelműen alátámasztja, vagy kizárja nem áll rendelkezésre.A laboratóriumi vizsgálatoknak elsősorban a már felismert betegségek aktivitásának megítélésében lehet szerepe.

b77f6324ac020ec8dab7d1aaa683947a.png

MIKOR VAN SZEREPE SEBÉSZETI KEZELÉSNEK A CROHN BETEGSÉG ESETÉN? - A sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha gyógyszerekkel már nem lehet kontrollálni a tüneteket, illetve ha bélelzáródás, tályog vagy egyéb szövődmény alakul ki. A legtöbb esetben a megbetegedett bélszakaszt eltávolítják és ezután a belet ismét egyesítik. Ezt nevezik rezekciónak és anasztomózisnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a sebészeti beavatkozás nem szünteti meg az akut panaszokat, hiszen a betegség bármikor előjöhet, habár az is előfordulhat, hogy ezek után a beteg évekig panaszmentes.

DIÉTÁK? - A megfelelő táplálkozás alapvető a krónikus betegségek esetén, főleg az olyanokban, melyekre a hasmenés, étvágytalanság, a tápanyag bélből való csökken felszívódása jellemző. Ezen tényezők hatására ugyanis a szervezet folyadékot, tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat veszít. Bár úgy tűni, hogy a tápláléknak nincs szerepe a Crohn betegség létrejöttében, a könnyű ételek fogyasztása kevesebb kellemetlen érzéssel jár, mint a fűszeres, rostdús ételek fogyasztása. A betegek egy része tej fogyasztás után a hasmenés fokozódására panaszkodik. A legtöbb gasztroenterológus a Crohn betegek számára kiegyensúlyozott, ízletes, választékos, könnyen emészthető étrendet javasol páciensének.

Mivel a test és az elme között szoros a kapcsolat, így az érzelmi feszültség is befolyásolja a Crohn betegeket, mint ahogy más betegség esetében is.

MI AZ A SZTÓMA? 

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet távozik a szervezetből és egy cserélhető zsákba jut. Az emésztő- vagy vizeletkiválasztó rendszer egyes részeiben keletkező defektus, betegség akadályozhatja a vizelet vagy a széklet természetes úton történő kiürülését, szükségessé teheti a rendszer működésének megszakítását, a bél vagy húgyvezeték nem természetes környezetbe, a hasfal meghatározott helyére történő kivezetését, azaz sztóma kialakítását. A kivezetett bélrészben idegek nincsenek, így a sztóma nem fájdalmas, továbbá a széklet ürülése akaratlagosan nem szabályozható. A sztóma kialakítása lehet ideiglenes vagy végleges.

7b11038acb8244d6cd6d50095a08dab8_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

megmondom őszintén, annyira durván nem szeretnék belemenni egyenlőre a sztómás dolgokban, hogy miért az pedig a bejegyzés végén kiderül, ahol tudtok szavazni is.

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/1701/a-sztoma
A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/1701/a-sztoma

Sztómával élni kétségtelenül más mint nélküle, azonban akaraterővel és a szakemberek segítségével minden érintett szorongás nélkül tudja majd elfogadni, hogy az új, megváltozott körülmények között is lehet, és kell értékes emberi életet élni.

MŰTÉT ELŐTT - Szembesülni a gyógyulásnak ezzel a módjával szörnyű megpróbáltatások sorát jelenti mindenkinek. A betegnek szembe kell nézni a jövővel, hogy a teste esetleg végérvényesen megváltozik, hogy egy számunkra mindennapos dolog egészen más lesz.

Talán ez a legnehezebb ebben a helyzetben. Elfogadni, hogy amit megszokott az sosem lesz a régi, hogy ha tükörbe néz, nem önmagát fogja látni, hanem valaki másnak a testét. Sajnos a sztóma még ma is tabunak számít. Soha, senki nem beszél róla. Ez a szótlanság pedig félelmet és szégyent szül az emberekben.

A műtét előtt álló betegek rettegnek a megbélyegzéstől. Attól, hogy megváltozott állapotukat mindenki látni fogja, úgy érzik "rájuk lesz írva", hogy mások. Ez egy szörnyű helyzet, de mindenkinek az, így a hozzátartozóknak is. Minden nap látni a félelmet szerettünk arcán fájdalmas érzés, de nem szabad feladnunk, mert szükség van ránk és a mi segítségünkre, hogy a helyzetet könnyebb legyen elfogadni. Együtt kell küzdenünk a túlélésért, a kicsit más, de élhető életért.A sztómaműtét előtt álló betegek lelki segítése nagyon nehéz, sok erőt igénylő feladat. Ahhoz, hogy hozzátartozóként segíteni tudjunk az elfogadásban, először magunknak kell felfognunk, és megértenünk, ami történik, történni fog.

A legfontosabb, és egyben a legelső lépés az információk gyűjtése. Ha van időnk felkészülni, talán könnyebb lesz majd feldolgozni, amikor valóban eljön az ideje. Meg kell ismernünk a folyamatot az első pillanattól, a sztómával történő mindennapokig, hogy tudjuk, mire számítsunk, mire kell készülnünk.

Az információk begyűjtése mellett a felkészülésben szintén nagyon fontos az eszközök megismerése, hiszen ezek a tárgyak ezután a mindennapok részei lesznek, együtt kell velük élni.

MŰTÉT UTÁN - A műtétet követő első néhány hét a legnehezebb. Ilyenkor derül ki, hogy a beteg valójában mennyire volt felkészült, hogyan viszonyul a megváltozott testéhez. Ha sikerült az elfogadás, sokkal egyszerűbb helyzetben lesz a család is és sztómával élő is. Talán épp ezért is fontos a megfelelő felkészítés a műtét előtt. Aki ismeri a folyamatot, tudja mi fog történni testével, így sokkal könnyebben, gyorsabban fogja megtanulni, hogyan ápolja sztómáját. Sokkal kevésbé fogja magát kiszolgáltatottnak érezni szeretteivel szemben, hiszen képes lesz egyedül szembenézni a mindennapok nehézségeivel.

Fontos, hogy ha kell, ott legyünk, tudjuk, mit kell csinálni. Azért ne essünk túlzásokba. Ne érzékeltessük, hogy mennyivel másabb minden, hogy ez így nem természetes. Csak legyünk ott, akkor, amikor szükség van ránk. Ezért is sok helyen fontosnak tartják, hogy a tanulási folyamat alatt a legközelebbi családtag, aki a mindennapi ápolásban is segítséget nyújtott eddig is, jelen legyen és ő maga is tanulja meg a sztómával kapcsolatos teendőket, mert előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor bizony igenis szükség lesz a tudására.

 

A SZTÓMAZSÁK

A sztómazsákok alapvetően két egységből épülnek fel, ezek az alaplap és a zsák. A tapadó felület hidrokolloid, amely hipoallergén, bőrbarát és kiváló tapadást biztosít. Könnyen a megfelelő méretre vágható, tehát a sztómára szabható.

A zsák anyaga lágy tapintású, zörgésmentes, ötrétegű fólia, amely nem engedi át a kellemetlen szagokat. Az ügyfél igénye szerint lehet testszínű vagy átlátszó. A testtel érintkező oldal borítása textilhatású puha anyag, mely:

  • nem irritálja a bőrt,
  • nem tartalmaz kötő- vagy ragasztóanyagokat,
  • a természetes szálak nedvszívó tulajdonságát ötvözi a szintetikus szálak erősségével.

Opcionálisan mindkét oldal kaphat borítást.

A 100% aktív széntartalmú filter megköti a nem kívánt szagokat, megelőzi a zsák felfúvódását, ezáltal a sztóma észrevétlen marad a kívülállók számára. Működését a szűrőtakaróval lehet szabályozni.

flexima_standard_range.jpg

A sztómazsák alapvetően lehet egy- vagy kétrészes, ezen belül megkülönböztetünk még: nyitott illetve zárt típusokat. A nyitott eszközök tartalma leereszthető, nyílásuk tépőzárral vagy csattal cseppmentesen zárható.

A sztómazsákokat - típustól függetlenül - naponta szükséges cserélni. A megfelelő eszköz és méret meghatározásához figyelembe kell venni az egyéni szükségleteket. Javasoljuk, hogy ezzel kapcsolatban kérje orvosa segítségét.

mediszintech_sztoma_img004.jpg

"150 ZSÁKOT KELL BEOSZTANI 3 HÓNAPRA" - Egy beteg egy recepttel 3 hónapra "elengedő" zsákot válhat ki. - Ez ingyenes, viszont, ha például valaki kezdő akkor is nagyon precíznek kell lennie, hiszen sajnos olyan világot élünk, hogy ha elfogy a 3 hónap lejárta előtt a zsák, akkor a kutyát sem fogja érdekelni, hiszen ezt nagyon komolyan figyeli és ellenőrzi az állam. Ilyenkor az a megoldás létezik, hogy keresünk egy olyan gyógyászati segédeszköz boltot ahol árusítanak sztómazsákot is, ilyenkor sajnos eléggé a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen egy darab normál zsák ára eléri az 1000 forintot is, akkor pedig rosszabb a helyzet, ha egy vékonybél sztómásnak csak vastagbélre való zsákot tudnak adni, hiszen a vastagbél sztómazsák nem üríthető és egyszer lehet csak lecserélni. A másik megoldás pedig, ha belépünk csoportokba és ott kérünk segítséget.

A sztómazsák nem összekeverendő egy műanyagzacskóval! - Semmi köze egymáshoz!

SZTÓMÁSOK HOZZÁTOK SZÓLOK! - nekem marad még pár doboz üríthető sztómazsákom, ha neked szükséged lenne rá, akkor nyugodtan keress meg a lenti közösségi platformok valamelyikén, és próbálok neked is eljuttatni a zsákokból! Kérem csak olyan írjon, akinek valóban szüksége van rá!

1_27.jpg

 

Talán röviden és tömören ennyi az, amit jó ha az ember tud. Nem akartam most annyira belemenni a témába, hiszen terveim között szerepel, hogy elmesélem a saját történetemet, és ezzel a betegtársaimnak is segítenék. - Az mindenképpen egy hosszabb írás lesz, és mivel az én történetemben is nagyon sok a magyarázat, ezért ott majd bővebben és tényleg mindenről szeretnék írni. A szavazás is ehhez kapcsolódik :

 

Értesülj elsőként az újdonságokról Facebookon: @hellofanni.blog

Megtalálsz az Instagramon: @rohonczifanni

és tudsz követni a Twitteren is: @rhnczi_fanni

Személyes üzenet: ( hellofanniblog@gmail.com )

 Várom a témához kapcsolódó kommenteket, kulturált formában!

A sértő, személyeskedő, trollkodó, magát hirdető, spamnek minősülő és politikai tartalmú kommenteket nem engedélyezem! Írójukat a vétség súlyosságától függően kizárom az oldalamról! Senkivel nem kell egyetérteni, de a véleményt elfogadható formában kell közölni. Köszönöm.

 EZ IS ÉRDEKELHET: Az önbizalomhiány jelentős okai

 

 

forrás: webbeteg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr9415180640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.