Az önbizalomhiány jelentős okai
2019. szeptember 24. írta: FannyStyleandDesinger

Az önbizalomhiány jelentős okai

Szinte nincs az életnek olyan területe, amelyre ne nyomná rá a bélyegét az, hogy mennyire tudunk bízni a képességeinkben és saját magunkban. Pedig ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel és gyengeségeinkkel nem lesz olyan akadály, amellyel ne tudnánk megbirkózni.

my_post_14.png

Megannyi kurzus, előadás és különféle foglalkozások tengere ígér mélyebb önismeretet, amely által közelebb kerülhetünk magunkhoz, és mindezek birtokában sikerre vihetjük képzeleteinket, álmainkat, az elénk gördülő akadályok pedig nem szorongással, hanem egy újabb kihívás izgalmával tölthet el bennünket. - Most képzeljük csak el milyen jó lenne így élni.

Mindenki vágyik arra, hogy a saját magába vetett hittel megvalósíthassa önmagát, boldogabb és elégedettebb legyen az életével. Mindehhez persze több összetevő is szükséges, ám az első és legfontosabb, amivel rendelkezni kell, az önbizalom.

Az önbizalom pedig nem külső adottság, hanem belülről fakad: ha tisztában vagyunk képességeinkkel, és összhangba tudjuk hozni mindezeket a terveinkkel, álmainkkal, kevés dolog akadályozhat bennünket abban, hogy véghez is vigyük elhatározásainkat. - De hogyan is tehetünk szert önbizalomra, és mi az önbizalomhiány kiváltó okai, arról most itt olvashattok.

8_8.jpg

Az önbizalomhiány első oka:

Ahogyan elkezdünk felnőni különféle hatások érnek bennünket. - Éveink elején a szülők felől jövő elvárások, majd a rokonok véleménye befolyásolhatja önbizalmunkat. Később a korosztályunk véleménye és kritikája formálhat minket, esetleg a tanárok minősítése is adhat valamilyen képet önmagunkról. Felnőtt korban pedig a médiák különféle ízlés formáló adásai hathatnak ránk.

Folytonosan összehasonlítjuk magunkat másokkal, és a médiában szereplő "tökéletes emberekkel".

Elvárások / Vélemények / Minősítések 

..és ennek következménye a bennünk felmerülő kérdések és mondatok:

"Nem tudod megcsinálni!" - "Nem érdemled meg" - "Csúnya vagyok és kövér" -"Hogy lehetsz ilyen béna?" - "Vastag a combod!" - "Úgysem fog sikerülni"

..de nézzük bővebben a problémákat és az esetleges megoldásokat..

Mégis a külső teszi az embert? - Az önbizalom megszerzése tulajdonképpen nem egy kemény munka, sokkal inkább egy utazás, amely során közelebb kerülhetünk saját magunkhoz. Az első és legkönnyebb lépés, ha mindenhez hozzáhangoljuk külsőnket is. Ahogyan a mondás is szól: "Öltözz a sikerhez!" - a ruházat nem csupán ránk van hatással, de környezetünkre is. Természetesen egy jól megválasztott öltözék magában nem elég a sikerhez, de nagyon sok szerepet játszik az énkép meghatározásában, ezáltal pedig az önbizalmunk is nő.

6_8.jpg

Gondoljuk át újra. - Mindenkivel előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor valamit utólag egészen másképpen csinált volna. - például: Másképp válaszolt volna egy kérdésre, máshogy reagált volna egy történetre, másképp cselekedett volna az élet egyes területén. - Bocsánatot kérni lehet, visszamenni az időben azonban sajnos nem, ezeket a helyzetek mégis alkalmat adhatnak arra, hogy átgondoljuk újra a történteket és újra lejátsszuk a fejünkben az adott helyzetet - ezúttal úgy, ahogyan "kellett volna". - Ha tudjuk egy adott dologról, hogy megtörténik, vagy esetleg előreláthatólag lesz valami olyan az életünkben, gondolkodjunk el rajta előre, próbáljuk a legjobbat kihozni az esetből a jövőben. - Ha pedig nem sikerül, akkor rengeteget tanulhatunk az eseményekből, és közelebb hoznak bennünket a gyengébb pontjainkhoz.

1_20.jpg

Napi sikerlista - A sikeres emberek büszkék magukra és arra, hogy meddig jutottak. Azonban nem muszáj vezetői székben ülni ahhoz, hogy átélhessük a siker érzését. Csináljunk napi sikerlistát. - legyen része az esti rutinunknak, hogy leírjuk a nap folyamán elért apró sikereket. - Ezt idővel, vagy akár már másnap is jó érzés lesz elolvasni.

Persze, nem muszáj minden kis apró örömöt leírnunk, ilyen lehet például: egy befejezett munka határidő előtt. Segítségnyújtás. Napi edzés teljesítése. Egy jó borozós baráti beszélgetés. - Talán, ha ezeket mind leírjuk egy idő után észrevesszük, hogy milyen sok jó dolog vesz körül minket.

 

5_10.jpg

Kritika lehet, rosszindulat nem! - A visszajelzések fontosak az ember önértékeléshez, a nem építő jellegű kritikák azonban nem hozzánk adnak, hanem épp elvesznek belőlünk, lehet többet is, mint azt valójában gondoljuk. Ha tisztában vagyunk azzal honnan jöttünk, mit értünk el eddig, és kik vagyunk valójában, sokkal nehezebben tudnak majd bennünket befolyásolni mások, és könnyebben szűrjük ki a rosszindulatú (féltékenység vezérelte) megjegyzéseket.

Ez nem az jelenti, hogy nem szabad adni mások véleményére, hiszen kell mindenkinek egy alapvető mások által leírt vélemény. Csupán annyit jelent, hogy mindenképp a saját javunkra, a magunk építésére használjuk még a számunkra rosszul is eső megjegyzéseket. - Hiszen ezekből is tanulhatunk. - Gondoljuk át miért mondta az illető azt amit, - mit érezhetett, és ha úgy érezzük, nincs alapja akkor tanuljuk meg elengedni.

 

4_13.jpg

Tanuljuk meg kezelni az önbizalomhiányt. - Ha úgy érezzük egyedül nem boldogulunk, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, aki a megfelelő terápiás kezeléssel segít megtalálni a megoldást.

Az önbizalomhiány leküzdésének a módja a tudatosság és az önismeret fejlesztésében van.

Fontos, hogy ne hasonlítgasd magad másokhoz, hanem koncentrálj a saját értékeidre! Legyél önálló és legyen meg a saját célod, legyen saját értékrended mindenről, ne ugorj a divat elvárásokhoz.

Tudnod kell, milyen külső adottságaid vannak, és tanuld meg, hogy hogyan hozd ki magadból a legjobbat.

Vannak nagyon jó önismereti könyvek, illetve olyan olvasmányok amelyek elmondják, hogy például születési dátumod szerint miért olyan vagy amilyen.

Szánj több időd önmagadra! - Legyél önmagad legjobb barátnője. Az énidő mindig jó!

2_23.jpg

A legfontosabb! - Merj önmagad lenni, merj olyan lenni amilyen mindig is szerettél volna. Ne félj senki véleménytől, másoknak nincs joguk ebben az esetben megítélni téged.

Remélem tudtam segíteni egy keveset ezzel a cikkel! - Ha esetleg van ötleted, mivel lehet még felturbózni az önbizalmat, várom kommentben a tanácsodat.

*A képek illusztrációk, beállított képek. Ezek se vegyék el önbizalmad!*

Értesülj elsőként az újdonságokról Facebookon: @hellofanni.blog

Megtalálsz az Instagramon: @rohonczifanni

és tudsz követni a Twitteren is: @rhnczi_fanni

Személyes üzenet: ( hellofanniblog@gmail.com )

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr9715160862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mattersdorf 2019.10.02. 17:12:36

Szuper ötletek. A megfelelő ápolt külső, a ruha, a normális magabiztos testartás az első és legfontosabb lépés. Húzd ki magad, lendületes járj, az magabiztosságot sugall!