Tanulj meg NEM-et mondani!
2019. szeptember 20. írta: FannyStyleandDesinger

Tanulj meg NEM-et mondani!

..hogy miért is szentelek ennek egy külön bejegyzést? ..ráadásul egy különálló, új témakörben? - Mivel az ,hogy valakinek valamire nem-et tudunk mondani úgy ,hogy közben megvan az esélye ,hogy az illető lehet megharagszik ránk, igen nagy szó! Szóval ez egy nagyon hasznos készség, ami megéri az elsajátítást.

my_post_12.png

Üdvözöllek titeket blogom legújabb témakörében, a Catwalk-ban vagyis a kifutón. Olyan témákról hozok nektek bejegyzéseket, amikről tabuk nélkül fogok írni, és ez mind olyan téma lesz, ami nyilvánvalóan nem fűződik a többi témakörömhöz. Mondhatnám úgy is ,hogy ez az egész téma ráépül a lelkivilágunkra, közérzetünkkel kapcsolatos gondolatokra, az élővilágunkra és még sorolhatnám a lap végéig. Remélem élvezni fogjátok és tartsatok velem.

Tanulj meg nemet mondani!

Általános tévedés, hogy a sikeres, kedves, jó fej emberek mindenre igent mondanak. Hiszen ha mindig így tennénk, lehetetlen lenne, hogy a legjobb formánkat hozzuk és megfelelően teljesítsünk az élet minden területén, ez pedig ahhoz vezetne ,hogy szépen lassan tönkretennénk magunkat és lehet ,hogy a körülöttünk levő embereket is.

Persze vannak lehetőségek ,amiket meg kell ragadnunk, különösen ha a hosszútávú céljainkat szeretnénk elérni, vagy esetleg ezek szolgálják azt és minket pedig elégedettséggel töltenek el. De ezt sokan összekeverik azzal az elmélettel, hogy mindig mindenre igent kell mondani, akár szívességről van szó, akár valamilyen lehetőséget kínálnak fel nekünk vagy ide sorolhatnám a munkahelyet is. A mai "lifehack" abban fog segíteni nektek ,hogy el tudjátok dönteni ,hogy mikor kell elgondolkodni azon a drága nem szócskán.

5_8.jpg

Miért kell többször nemet mondani?

Mint azt már említettem, ha mindig mindenkinek igent mondasz, egy idő után eltolódnak a prioritások és már nem a saját érdekeid lesznek a legfontosabbak. Már ennyi is elég ahhoz, hogy kiégjünk idegileg és stresszesek legyünk. - Hiszen az időnket nem úgy osztjuk be, ahogyan azt szeretnénk, hanem úgy ahogy az másoknak megfelel és kényelmes.

Azzal , hogy mindig mindenre igent mondunk, a számunkra fontos dolgoktól vesszük el az időnket és energiánkat. Annak ellenére ,hogy hajlamosak vagyunk fontosnak érezni magunkat, - attól  ha mindig mindenkinek segítünk, megcsináljuk a munkát helyette, beosztást cserélünk stb. - valójában ezek esetében pont a fordítottja fog történni, hiszen egyrészt egy idő után már nem fogjuk fontosnak tartani saját érdekeinket - hiszen ha mindig igent mondunk akkor számunkra az első lesz a másnak mondott igen, - másrészt pedig ez egy idő után a környezetünk számára is láthatóvá válik, a mai emberiség pedig hajlamos arra ,hogy a te túlzottan jószívűségedet saját maga hasznára fordítsa ezzel téged kihasználva.

 

1_17.jpg

Könnyebben kellene nemet mondanunk, még ha utána rosszul is érezzük magunkat.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nemet mondani a világ egyik legkönnyebb dolga. Ennek ellenére nagyon sok embernek hatalmas kihívást jelent kimondani ezt a hárombetűs szót, mégpedig azért mert félnek ,hogy csalódást okoznak másoknak, esetleg haragszanak majd rájuk, ha nemet mondanak egy szívességre, és bár ez a félelem érthető, érdemes vigyázni arra ,hogy a túlzott stressz és fáradtság miatt nagy eséllyel amúgy sem jelentünk túl nagy segítséget a másik számára.

4_11.jpg

Mindig figyeljünk oda mennyit vállalunk pluszba, hiszen első körben mindig a saját dolgunkkal foglalkozzunk. Ha túl sok feladatot próbálunk megcsinálni elvesszük a lehetőséget attól,hogy valóban a fontos dolgokra kellő időt és energiát fordítsunk, legyen szó munkahelyről, családról vagy hobbiról.

Ha nem egyértelmű, hogy melyik az igazán fontos dolog számunkra, akkor hagyjunk időt magunknak, mielőtt meghozzuk a döntést. Valóban ér-e annyit a dolog? - Vegyük sorra az össze elvégzendő feladatot, tevékenységet. Készítsünk jegyzeteket, határidőnaplót. Látni fogjunk , mi az, ami igazán fontos a számunkra.

3_14.jpg

A következő lépés,hogy gondoljuk át azoknak a dolgoknak a listáját, amelyek iránt elköteleztük magunkat. Például: önkéntesség, segítség egy barátnak. Ha megtanuljuk hatékonyan rangsorolni a dolgainkat, nemcsak időt spórolhatunk, de a stressz mennyiség is könnyebb lesz, hiszen amint kiderült ,hogy mik az igazán fontos dolgok, sokkal könnyebb lesz azokra pontosítani amiket kiválasztottunk.

Hogyan mondjuk nemet?

Legyünk őszinték, ne hazudjuk ,hogy - "jaaj majd még átgondolom, majd holnap válaszolok." - Nincs min gondolkodni. Ne érezzük úgy ,hogy elnézést kell kérni, vagy meg kell indokolni ,ha valamit visszautasítunk. Teljesen rendben van , ha valamihez nincs kedvünk, vagy nem fér bele napjainkba, ezt azonban próbáljuk minél előbb és minél udvariasabban a másik ember tudtára adni. Segíthet, ha megpróbáljuk elképzelni ,hogy külső szemmel milyennek tűnhet az, amikor nemet mondunk. Törekedjünk az őszinteségre, és ha már biztosak vagyunk benne, hogy nem szeretnénk elvállalni valamit, kerüljünk olyan ígéretek ,hogy majd még átgondoljuk. Még valami: Mindig a saját céljaid legyenek az elsők! Mindig, minden körülmények között!

2_20.jpg

Oké, ennyi mindent rögtön betartani senki sem fog tudni. Már az is sokat segíthet ,ha kettőt vagy hármat meg tudunk fogadni: Ezzel elegendő energiát nyerhetünk ahhoz,hogy visszaszerezzük az életünk feletti irányítást.

Amikor úgy érezzük ,hogy kihasználnak, próbáljunk meg nemet mondani és amikor arra kérnek ,hogy olyan dolgot csináljunk meg, amik elvonják a figyelmünket az igazán lényeges feladatokról, szintén mondjuk nemet. A nem ugyanis hihetetlenül erőteljes szó, ami sok nehézségtől szabadít meg minket. Ha egyszer pedig megtanuljuk megfelelően használni, nemcsak magabiztosabbak leszünk majd, de az életünk is újból sínre kerülhet.

 

2_21.jpg

Személyes tapasztalataim szerint, valóban hatásos a módszer. Én is nagyon sokáig mindenkinek egyből ugrottam, majd megtanultam a leckét, komolyan mondom, valóban egy idő után már magabiztosabban álltam a dolgokhoz, illetve úgy éreztem ,hogy nem hajszolom túl magamat. Szerintem érdemes megfontolni a tanácsokat.

Veled volt már hasonló helyzet? Esetleg van a témával kapcsolatban személyes tapasztalatod? Várom itt kommentben és a lenti platformok valamelyikén a véleményedet, írásodat.

Értesülj elsőként az újdonságokról Facebookon: @hellofanni.blog

Megtalálsz az Instagramon: @rohonczifanni

és tudsz követni a Twitteren is: @rhnczi_fanni

Személyes üzenet: ( hellofanniblog@gmail.com )

Még több inspirációt a Pinterest oldalamon találhatsz: @hellofanniblog

1_18.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr8215130802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorhead 2019.09.23. 13:50:13

Sok igazság van a cikkben, de : azzal hogy nem rögtön mondom ki a nemet hanem azt mondom hogy "át kell gondolnom" , azzal felajánlom hogy a kérést is átgondolják. Így legalább 51 % - ra nő az esély hogy nincs is szükség a másnapi elutasításra, mert okafogyottá válik a kérés. Így nagyobb %-ban vagyok továbbra is kellemes, bevállalós ember.