Bejártam az elátkozott Nedeczky Kastély
2019. május 29. írta: FannyStyleandDesinger

Bejártam az elátkozott Nedeczky Kastély

Rejtélyes utazások 3.

Köszöntelek titeket, a rejtélyes utazások 3. részében. Mivel nem mindennapi helyeket látogatunk meg, hanem inkább kicsit elvontabbakat, így úgy gondoltam ,hogy ezeket is megosztom veletek. Hiszen valóban egytől-egyig érdekes épületeket mutatok nektek. Az első bejegyzésben bemutattam: egy elhagyatott hotelt, - amit EZEN A LINKEN. - eltudok olvasni, illetve szó volt már egy kisvárosról is a főút mellett: LINK. -

A mai részben, egy teljesen más kategóriájú épületet hoztam nektek, hiszen egy mai napig eladó ingatlanról lesz szó. - De ,hogy miért olyan érdekes ez?

my_post_5.png

Balatonederics külterületén, haladunk szinte a semmi közepén. Az úton mindenhol fák és bokrok.  Majd egyszer csak az út jobb oldalán csodálatos szőlőbirtokok. - Az út bal oldalán hatalmas gaz és mindenhol zöldek. - Szinte meg sem lehetne mondani ,hogy ott van valami.

Bizonyára, sokatoknak ismerős lehet a Fekete kastély neve. Ami hát fogalmazzunk úgy ,hogy nem a csodálatos wellness turizmusról lett híres.

Hírnevét a kastélyban történt gyilkosságok és egyéb bűncselekmények véget szerezte.

Honnan a fekete név?

Egyes legendák szerint a kastély tetejének egykori színe,más vélemények szerint a feketére festett ajtók és ablakokról kapta a nevét. - Ellenben ha úgy nézzük, hogy hány haláleset történt ott, máris másképpen nézzük a dolgokat. - Emiatt sokan szellemkastélyként is emlegetik, vagy éppen elátkozott helyként.

page_128.jpg

 

de még mielőtt a kastély felépítéséről meg gyilkosságokról és egyéb izgalmas dolgokról beszélnék.. kicsit a történelemről.

 

A kastély valamikor a 18. század vége fele építették. Eredetileg Nedeczky Istváné volt, akitől Nedeczky Jenő (öccse) vette meg, pénzügyi nehézségekkel küszködő bátyjától. Közben pedig Istvánt 1864-ben fegyveres felkelés előkészítésének vádjával letartoztatták, és halálra ítélték. - Szerencséjére Deák Ferenc unokaöccse volt, így Deák közbenjárásával azonban csak 20 évre ítélték el. Végül pedig 1867-es kiegyezéskor amnesztiával szabadult. Nedeczky Jenő halála után a kastély Vág Jenőhöz (pesti ügyvéd) került, aki feleségével költözött be. Miután Jenő felesége megözvegyült,következő kiszemeltje Kaály Nagy Adorján volt, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát, már ismert volt a rendőség előtt. Tizenháromszoros házasságban kötött új házasság miatt körözték. Miután ő kereket oldott, az özvegy nő a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével lakott itt. Miután ő is meghalt, a kastély egy időben még üdülőként üzemelt, viszont mára már elhanyagolt állapotban van.

nem hivatalos információk szerint a kastély 2015-ben egy német férfi vette meg, akinek "csakúgy" van egy kastélya. Más információk szerint a kastély a mai napig eladó 220 millió forintért.

 

sss.jpg

 

Gyilkosságok egymás után

Az első gyilkosság 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét.

A második haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő (a kastély második tulaja) 1914 tavaszán, 74 éves korában önkezével vetett véget az életének.

Miután 1928-ban a kastély Vág Jenőhöz került, aki feleségével költözött be, akkor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival és ez miatt öngyilkos lett.

Az özvegy új vőlegénye egy kútfúró, szintén öngyilkos lett, amikor megtudta ,hogy a nő szíve már másé.

A fekete özvegy következő kiszemeltje lett Kaály Nagy Adorján, aki amikor  az özvegy vagyonának nagy részét elköltötte, lelépett.

Ahogyan már írtam feljebb is, miután az özvegy eladta a kastélyt a főtanácsos úrnak, akiről később kiderült, hogy kettős hírszerző volt: látszólag németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában a férfi öngyilkos lett.

A kastély

 

59286132_278954766380709_1953501437191258112_n.jpg

A út másik oldalán levő szőlőbirtok.

Kívülről a kastély romos és lepusztult állapotúnak nézett ki. Ha valóban feketék voltak az ablak és ajtókereket, az mára már nem látszódik. A kastély felépítéséből is látható volt a klasszicista építészet jelleme. Egyszerű letisztult külsővel rendelkezik. Az épület tetejét az alacsony hajlásszögű tető sem zavarja. Az ablakok és az ajtók is letisztultak lehettek - horizontális tagolással és ismétlődő motívumokkal. A reprezentativitást a kiemelt középrizalit fejezi ki, legtöbbször előcsarnokszerű, oszlopos, háromszögű oromzattal vagy erkéllyel koronázva.  

  Ugyanakkor a bejárati homlokzatra és a belső térre inkább a reneszánsz a jellemző, hiszen kiemelkedő boltívekkel és felső motívumokkal épült, illetve az ép falakon megfigyelhetőek a mozaik darabokból készült képek és nyomatok. 

 

A belsejéből sok nem maradt, csupán leszabott ajtó és ablak maradványok, üres falak. A belsőépítészetére is jellemző volt, a hatalmas boltíves motívumok. Az ajtók és ablakok valamikor tölgy- és bükkfából lehettek. Egyébként egyes ajtók a mai napig nagyon szép állapotban vannak.

Hivatalosan az épületben 12 szoba volt, mára viszont a vandalizmus miatt, nem maradtak meg az egyes helyiségek elválasztói, így nehéz megmondani hol is voltak pontosan. Amit biztosan lehet tudni, az a fürdők és a konyha pontos helye. - Érdekesség ,hogy a házon kívül van 2 különálló épület is, amikből az egyik egy hatalmas sok fürdős épület lehetett. Nem mondanám azt ,hogy ezek voltak a személyzeti szállások, hiszen ahhoz szűkek voltak.

 

Nem tudnám megmondani pontosan ,hogy az erkélyre vezető helyiségek milyen célt szolgáltak, viszont 2 ajtó is vezetett a "kilátó"-hoz.

page_129.jpg

 

Sajnos, az évek alatt ez az elhagyatott hely sem úszta meg a vandalizmust.  - Hiszen szomorú, de vannak olyan visszamaradott emberek, akik nem tudják máshol kiélni hatalmas kreativitásukat, így ezek a helyek maradtak számukra. - Illetve a másik dolog, hogy mivel ez egy eléggé eldugott hely, így vigyázzunk hiszen előfordulhat ,hogy találkozunk  földön hagyott használt tűkkel és egyéb szúrós tárgyakkal is. - A szemetelésről meg már ne is beszéljünk.

Megkérnék minden embert, aki most olvassa ezt a bejegyzést, és úgy döntene ,hogy megnézi a helyet - ne vandálkodjon, arra van más lehetőség is. (Például egy festővászon vagy bármi). Illetve ne hagyja el a szemetét. Vigyázzunk a természetünkre.

 

58619902_457262445013599_2103424584987443200_n.jpg

 

A háznak egyébként van padlása is, a felvezető lépcsőjének kapaszkodója még csodálatosan egyben van, ellenben a lépcsővel. Régi egyenes falépcső vezet fel a tetőbe. - A lépcsőn nagyon kell vigyázni, hiszen könnyen beszakadhat. Illetve van még egy kilátó is a kastélyban. A padláson már egyszer biztosan rakhattak tűzet, hiszen ennek a maradványai is megvannak, illetve régi papírokat is találtunk. Nem tudom mi célt szolgált ez a helyiség, hiszen kiépítve annyira nem volt.

page_130.jpg

 

Egyébként magába a kastélyba az oldalsó bejárattól is belehet jutni és innét könnyű megközelíteni a kilátót is. A lenti 4. képen láthatjátok a kilátást.

page_131.jpg 

Talán ennyi lett volna a kastélynak a nevezetessége és története. 

Aki szereti a hasonló helyeket illetve a régi időket, és nem ijed meg a nyikorgó ajtóktól sem, azoknak mindenképpen ajánlom ezt a helyet.

page_132.jpg

 

A bejegyzésekben látható szellemépületek pontos címéről nem adok ki bővebb információt a blogon belül, csak is privát üzenetben!

Még többet tudok mesélni a lenti elérhetőségek valamelyikén.

Az épület pontos helyéről érdeklődni tudsz: az INSTAGRAM-on vagy FACEBOOK-on!

Ha esetleg van ötletet urbex helyekre ahová érdemes elmenni, várom szintén az oldalaimon az üzenetedet.

 

 

 forrás: Wikipedia és blog.hu

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr5014830406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.