Stílus leckék 2. - A színek
2018. november 03. írta: FannyStyleandDesinger

Stílus leckék 2. - A színek

Bevezetés a színek világába.

Remélem elolvastátok a bevezető bejegyzést ,hiszen következik a második rész. Ma elkezdjük a Színtant és a színekkel fogunk foglalkozni.

colour_2700x500.jpg

Színtan 1. - Bevezetés a színek világába.

Mielőtt elkezdenénk belemenni magába az öltözködésbe, stílusokba, alkatokba stb. előtte írok nektek az alapokról a színekkel kapcsolatban. Fontos ,hogy tisztában legyünk az alapokkal is. Ezeknek az alapoknak az egyik fontossági eleme a színek világa, hiszen nézzünk csak magunk köré. A világ színekből áll ezáltal a ruhánk is. Abszolút nem mindegy ,hogy milyen színeket veszünk magunkra. Meg kell tudnunk ,hogy mik azok amik jól állnak nekünk.

Azt már megtanultunk a múltkori bejegyzésből ,hogy van divat és van stílus. Azt is tudjuk már ,hogy jó ha az embernek van egy egyedi stílusa és a legfontosabb ,hogy nem mindegy ,hogy divatosan vagy stílusosan öltözködünk. Összességében megtanultuk a stílusnak a fogalmát. Ma pedig következzen a színek. Amit kettő bejegyzésben fogok veletek megosztani mivel egyben hosszú lenne és bonyodalmas. Őszintén, nem akarok én most ilyen művészeti felvilágosítást adni, de jó ha van egy alapfogalmunk arról ,hogy mik is azok a színek, és a fontosabbik része pedig ,hogy mi alapján válogassunk magunknak színeket hiszen a színek témakör után belevetjük magunkat az igazi izgalmakba. Szóval ma megtanuljuk mik a színek majd következzenek az évszaktípusok ott pedig kielemzem nektek mindegyik típust alaposan. (bővebben: Milyen színek állnak jól az adott típusnak , sminkben, hasonlítások) Ezek után pedig az alkatokkal haladunk tovább hamarosan.

Jegyzetfüzeteket elő...KEZDÜNK.

 

Mi az a szín?:

A színek tulajdonképpen a szemünk és az agyunk által érzékelt belső tartalmak.

A szemünk érzéke a fényhez

A fény egy hullám, ami a Napból indul és a légüres térben utazik. A Föld légkörébe egyes hullámhossz tartományok bejutnak, mások megtörnek, vagy irányt változtatnak a fénytörés elvén. A napfény hullámai nem egyenletesen és egyenlő mértékben szóródnak szét a légkörben így alakulnak ki különböző fényjelentségek. (Például: Kék ég, sarki fény) Az emberi szem, a légkörbe bejutó, látható tartományhoz igazodott, vagyis a napfény sajátosságaihoz. Hogy értsétek is miről vagy szó a következő képen láthatjátok: 

2_1_1_abra.jpg

Amit színként érzékelünk

Ahhoz, hogy a színeket lássuk, fényre van szükségünk. (Logikus ,hiszen este nem sok színt látunk) A fény akkor válik számunkra láthatóvá, amikor valamilyen anyaggal találkozik. Mindegyik szín a saját hullámhosszán rezeg, az ibolya a legrövidebb a vörös a leghosszabb hullámhosszúságú szín. Ha megváltozik a frekvencia megváltozik a szín is.

A tárgyak színe:

Nekik az határozza meg ,hogy a színüket ,hogy a rájuk eső fényből milyen hullámot és milyen arányban nyelnek el vagy vernek vissza. Mi ezt a színkeveréket látjuk, ami természetesen függ a környezettől is. Például: Az epere miért piros? Mert minden színt elnyel kivéve a pirosat.

Most ,hogy megtudtátok,hogy hogyan keletkeznek és miért is látjuk őket úgy ahogy, kicsit térjünk ki az érzelmekhez fűződő gondolatokhoz.

Hiszen a színek a tudatunkra, lelkivilágunkra és érzelmeinkre is hatást gyakorol. Javíthatnak például közérzetünkön, de serkenti a fizikális folyamatokat is (Gyógyulás) hiszen természetes fény nélkül nincs élet. Mindegyik szín egyedi karakterével hat ránk nézzünk rá példákat:

44454.jpg

Vörös - Stimulál / Lila - inspirál / Zöld- megnyugtat /

Bárki harmonikusabbá teheti a megjelenését olyan színekkel amik előnyösek számára.

Fő színeink

Az öltözködés illetve az évszakelmélet szempontjából, az egyik legismertebb színkört érdemesebb kicsit jobban áttanulmányoznunk.

A 12 osztatú színkör

A színkör folytonos átmenetet képez az egyes színek között, ami tökéletes képzetét kelti bennünk.

Elsőnek kezdjük a három alapszínünkkel: Sárga , vörös , kék. Ezek az elsődleges színek. Az összes többi szín ezek keverékéből jön létre.

Következnek a másodlagos színek: az alap színek keverékei: a narancs (sárga + vörös) , a zöld (sárga + kék) és az ibolya (vörös + kék)

Utolsó sorban pedig a harmadlagos színek ami az elsődleges színek és a másodlagos színek keverékei: a sárgás narancs (sárga + narancs) , vöröses narancs (vörös + narancs), a vöröses ibolya (vörös + ibolya), az ibolyakék ( kék + ibolya) a kékeszöld (kék + zöld) , és a sárgászöld (sárga + zöld) alap_2_es_3_as_szinek.jpg

A fekete és a fehér nem részei a színkörnek, csak a színek sötétítésére és világosítására szolgálnak.

Ha megfigyeljük a színköröket még egy fontos dolgot láthatunk meg: A szemben elhelyezkedő színek komplementer vagy kiegészítő színpárok, amik különösen erősítik egymást ha egymás mellett vannak, de kioltják egymást ,ha összekeverjük őket (például: festékek)

Lássunk rá egy példát: A másodlagos színek közül a kéket és a zöldet. Egymást mellett tökéletesen állnak egy outfiten. (Na de nem mindegy kinek) most csak példákat nézünk, hogy tudjátok miről írok és magyarázok :D

5b4639a4d8b391e33feed79c8fe196d1.jpg

Illetve nézzünk egy harmadlagos színkört is. A kék és a zöldeskék egymás mellett csodálatos. (Lenti kép)

711f5a7505c47cba1b4ec288640f7652_1.jpg

 

A színek térbeli elhelyezkedése

Nézzük meg ,hogyan helyezkednek el a színek a térben ezt a legjobban egy színgömbön tudjuk elemezni.

szingomb.jpg

A gömb egyenlítői zónájában vannak a kör tiszta színei. A sarki zónákban láthatjuk a fehéret és feketét. (A gömb teteje és alja) A fehér és az egyenlítői színek között vannak az egyenlítő tónuskülönbséggel világosított színeket, a fekete irányában az egyenlő tónuskülönbséggel sötétített színek.

Mi van a gömb belsejében?

A középső hosszú tengelyen a fekete és a fehér közötti szürke értékek vannak, ezek a középszürkék adják a gömb középpontját.

A függőleges, hosszú metszeteken a színek élénk és tompa árnyalatai láthatóak.

A vízszintes metszeteken a színek élénk és tompa árnyalatai láthatók. Ezek a szürkéhez közelítő árnyalatok.

munsell-skala.jpg

 

 

Különösen fontos ennek a tudásnak a megértése ,hiszen az évszakoknál ezek színek alapján fogunk végig menni.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr10014335523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.