Ősz és Tél legmenőbb darabjai
2018. október 25. írta: FannyStyleandDesinger

Ősz és Tél legmenőbb darabjai

A Vogue-ból elemzünk.

Itt az Ősz ez azt is jelenti ,hogy a ruhatervezők bemutatják legújabb ruhakölteményeiket. Most elhoztam nektek a legmenőbb őszi és téli darabokat, ami idén biztosan hódítani fog és totál menő lesz.

capa.jpg

1.  Cowgirl

 

sub_wildwest_jpg_6961_jpeg_1288_jpeg_north_1160x_white.jpgBalról jobbra: Lorenzo Serafini - Alberta Ferretti - Isabel Marant

 

A divat ezúttal Amerika felé húz ,hogy bemutassa és mi is felfedezzük, az új világot: - Nyugati akcentussal ,mint ahogy Isabel Marant-nál láthatjuk. Itt be is mutatkozik , a "minél hosszabb annál jobb" kabátok vastagabb övekkel és hosszú szárú csizmával. Magyarán ha idén csak a kabátunk és csizmán látszódik akkor is nagyon jól fogunk kinézni.  Egy könnyedén elegáns esernyővel máris pompázhatunk Lorenzo Serafini által megálmodott ruhában. Itt jönnek elő a rojtok, a szoknya és a hozzávaló kissé csillámos harisnyával , illetve itt jön el a szezon egyik legfantasztikusabb anyaga: A műbőr.  De ne feledkezzünk el a csodálatos Alberta Ferretti-ről sem, aki a szezonban új fogalmat adott a western nőiességnek, aki a vadnyugati férfi western stílust átformálta egy csodálatosan női outfit-é. A magasított derék , bő fazon, illetve itt is megjelenik a hosszított szárú csizma. - Én azt veszem észre Ferretti öltözékénél ,hogy nem baj ha nagy, vagy kicsit kilóg.- Összességében idén nagy hangsúlyt fektettek a tervezők a takarásra, a műbőrre és a hosszúságra. - Vagyis idén a vadnyugati stílus biztosan siker.- 

2. Rétegezve

sub_layering_jpg_5575_jpeg_7077_jpeg_north_1160x_white.jpgBalról jobbra: Chanel - Balenciaga - Prada

 

A rétegezés a következő tél előtt és közepén helyezkedik el a nagyok szerint. A játék és a hangerő játssza a mesteri játékot. A Balenciaga egyszerre hét réteges ruhakölteményt varázsolt ,hogy felvegyék a harcot a sarki hideggel, viszont ami nekem kiszúrta a szemetet, az a szoknyára lapuló pulóver, Balenciaga megmutatta ,hogy: nem gáz, ha nem tökéletes a párhuzam, nyugodtan dobjuk rá a pulcsit a szoknyára, ha ügyesen is csináljuk akár egy szép egész ruhát is alkothatunk belőle. Chanel-nél a rétegezés inkább diszkrét fogalom volt, egy finom, visszafogott harisnyát visel egy párnázott dzsekivel és egy igazán őszies színű egész ruhával. Itt először jelenik meg a körsál illetve alatta a hosszú stílusú nyaklánc. A visszafogott színeket pedig feldobta egy kissé már-már nyárias zöld színű pulcsival. Chanel megmutatta ,hogy nem kötelező az elegáns üzletasszony stílus.. bemutatta ,hogy a kontraszt menő. - Én sosem voltam az a fajta akinek a sál alatt hosszú nyaklánc volt , de belátom én is ,hogy a kettő együtt brutál jó! - Prada, egy éjszaka fényes, több réteg "látás"-t alkotott. Mondhatnánk úgyis ,hogy visszahozta a hologramm-ot a divatba , hiszen ősszel a műbőr mellett az első sorba kapott helyett a hologrammos ruházat és kiegészítő is. Miuccia Prada úgy gondolta , hogy "sok réteg védelmet ad a nők számára." Ahogyan láthatjuk előkerül a kimagasló zokni, a pasztell színek és a áttetsző neccruha. - Hogy is fogalmazzak számomra GYÖNYÖRŰ! -

3. Virágcsokor

3.jpgBalról jobbra: Balenciaga - Comme des Garcons - Gucci

 

Minden virágot frissítettek az új szezonban, a maxi és midi hosszúság nyerő, a fázósabbaknak a harisnya kötelező. Ezek a ruhák olyan pillantásokat eredményezhetnek, amik tuti emlékezetesek maradnak a következő télen. A Balenciaga ebben az esetben kissé visszafogottabbra vette a hansúlyt. Egy virágos egész ruhával hozzáillő áttetsző kendővel. Természetesen az áttetszést nem csak a kendőnél vehetjük elő, hiszen egy felsőn is megmutathatjuk vagy akár a zoknikon is. A Comme des Garcons durvábban mutatta be a virágokat, hiszen egyszerre több mintával sétált a kifutóra. Itt bújik elő először a skót kocka vagy a Burberry féle minta. Fontos kiemelni itt a cipőt is , hiszen visszatérő vagy maradó divat a magasított talpú cipő is. A Guccit külön szeretném kiemelni ,hiszen személyes kedvencem. Egyszerűen imádtam az idei bemutatót, kicsit elvont és kicsit más mint a többi. Őszintén szólva a kedvenc modellem tőlük Unia (lenti képen első). A Gucci mindig is törekedett arra ,hogy elvont és különleges/emlékezetes bemutatót alkosson, és ehhez még hozzá kell tenni a gyönyörű ruhakölteményeket. Az idei sem volt más, hiszen a natúr megjelenés mellett nagy szerepet képviseltek a virágok vagy inkább virágoskertek. Mégis ha ránézünk bármelyik ruhájukra, akkor egy egyszerű letisztult kép jelenik meg mégis különlegességek.

gucci_fall_winter_2018_2019_collection_milan_fashion_week1.jpg

4. Bélelt kabát

 4.jpgBalról jobbra: Alexander McQueen - Chanel - Sacai

 

Természetesen ez is egy visszatérő trend.  A bélelt kabát egy elengedhetetlen darabja a téli hidegeknek. Alexander egy picikét visszafogottabbra vette a stílust, mégis ha ránézünk különlegességet láthatunk. A szoknya és a műbőr hosszított csizma itt is megjelenik viszont dobtak rajta a kisméretű kabáttal. Ha megfigyeljük a színeket akkor a fekete nem bújik el, csak lejjebb került, a természetes őszi krémszín megjelenik a szoknyán és előtérbe helyezték a tipikus őszi zöld színt. A Chanel "védjegye" idén a piros szál hiszen nagyon sok ruhájába mutatta be az őszi/téli 2018-2019-es bemutatókon. Itt is megmutatkozik a műbőr és hiába a két/három ruhadarab, a kevesebb néha több. Egyszerű mégis nagyszerű. Sacai-nál hihetetlenül összetett formákat láthatunk. "Mindennapi páncél a modern élethez". A zoknin visszakapjuk a ruha mintáját és feldobják a kabáttal. 

5. A nyolcvanas évek vállai

5.jpgbalról jobbra: Saint Laurent - Fendi - Marc Jacobs

 

A téma jóval változatosabb ,mint az eddigiek. A divat az 1980-as évek szerelmi viszonyát a vállak feldarabolásával folytatja. Az egyre szélsőségesebb verziókat, most eltúlozták finoman. A divat harca kezdődik. Itt kiemelném Fendi modellén lévő ruhát. Hiszen előkerül a következő előtérbe helyezett anyag: a törtbársony. Ahogyan láthatjuk itt az egész ruhán jelenik meg, de megjeleníthetjük: a kabáton , felsőn, nadrágon de még a cipőnkön is. Marc Jacobs-nál a színekben sem volt hiány. Egyszerre 8 pasztell színt alkotott a ruhára mégsem furcsa az összehatás. Fontos megjegyezni ,hogy a színekkel is játszhatunk , de mértékkel! Ezeken kívül pedig a lényeg ,hogy nézzünk körül anya vagy a mama szekrényében ,hiszen biztosan találhatunk ilyen széles vállú felsőt, blézert vagy kabátot, és bátran hordhatjuk az idei szezonban.

 

6. Parka MINDENHOOOL

6.jpgBalról jobbra: Vetements - Balenciaga - Maison Margiela

 

A parka már tavaly is kezdek előbújni habár akkoriban még nem nagyon foglalkoztak vele. Viszont idén eleget volt a kifutón. Védelet nyújtva a téli hidegtől, különböző mértékű viharoktól. A túlméretezett hegyektől a könnyű szellős változatig mindenfélét láthattunk a felvonulásokon. A Vetements-nél láthatjuk ,hogy a csizmán megjelenik az ezüst szín , amire szintén nagy hangsúlyt fektettek a tervezők is és a fast fashion márkák is. Mind három tervező képviseli az ezüst színt. Illetve a Balenciaga-nál láthatjuk ,hogy a sötétebb alsóruhákra világosabb, feltűnőbb színeket tettek. Nekem személyes kedvencem az ezüst színű parka amit a lenti képen láthattok, Kissé feltűnő darab ,de pont ettől lesz különleges és egyedi.

fenyes-parka-kabat-ezustszin.jpg

7.Műszőrme

7.jpgBalról jobbra: Stella McCartney - Givenchy - Philosophy di Lorenzo Serafini

 

Jó okkal ,hiszen a műszőrme jótékonysági projektekkel jelent meg a kifutón, az állatok és a bolygó védelmének egyszerű vágyával a divat elindult a zöld úton. Stella Mccartney elkezdte, majd őt követte a Gucci, a Givenchy , Calvin Klein , Ralph Lauren , Michael Kors és Lorenzo Serafini. Givenchy-nél szintén láthatjuk a takarást hiszen egyszerűre fogta a dizájnt egy kabáttal és natúr színű csizmával , mivel a műszőrme magában is szép darab , és ha azt szeretnénk ,hogy hangsúlyos legyen akkor nem szabad mellé más feltűnő darabot viselni, mondjuk úgy ,hogy ki kell emelni a kabátot. Stella már-már kicsit eltúlozta a műszőrme fogalmát ,hiszen - szerintem a mintás ruha annyira beakarja magába szívni a barna kabátot ,hogy ránézel a képre és nem tudod eldönteni ,hogy most akkor melyiket is nézzük vagy miről van szó. Még azt is mondanám ,hogy ha eltakarta volna a felső részt a kabáttal akkor egy sokkal szebb hangsúlyosabb outfit-et lehetett volna összehozni. - Lorenzo ebben az esetben is törekedett az egyszerű de elegáns stílust hozni. Itt is megfigyelhetjük ,hogy a csizmától kicsit eláll a nadrág szára, ezért itt is fontos kiemelni ,hogy nem baj ha nem tökéletesen passzolnak egymásra a ruhák. Majd a visszafogott szürke overálos szettet feldobta a gyönyörű műszőrme kabáttal aminek a színe árnyalatokkal világosabb a csizma színétől. Abszolút tökéletes az összhang.

 

8. Imádom a rojtokat

8.jpgBalról jobbra: Valentino - Alexander McQueen - Givenchy

 

Mind a három tervező ismétlődő téma, náluk a rojtok már csak egy költői csavar. Egy részlet, ahol minden különbséget félretettek és hozzáadtak még egy kis csillogást. Szóval a rojtok, mindegy hogy nappal vagy éjszaka, egy hétköznapi megjelenésben vagy egy estélyibálon. Idén biztos siker. Eléggé feltűnő darabok így semmi képen se variáljuk más feltűnő darabbal. Három tervező , három különböző megjelenés a színskálán. Valentino egy hétköznapi púderes/pasztell rózsaszínnel mutatja be a rojtokat, ezzel a színnel akár a mindennapi hétköznapokban is bátran viselhetjük. Alexander inkább már estélyisre tette a hangot hiszen ha ránézünk a ruhára akkor egyből egy esti bál juthat eszünkbe. A Givenchy elővette az ezüstös színt és ezzel alkotott egy igazán egyedi különleges darabot. Természetesen ha nagyon ellenezzük a durván rojtos ruhákat, akkor máshol is bátran megjeleníthetjük őket. Akár egy szoknyán is, de keverhetjük a fent említett trendekkel.. El lehet képzelni egy műbőr, már kissé western stílusú kabáton is.

 

9. Munkaruházat

sub_uniformes_jpg_6794_jpeg_6968_jpeg_north_1160x_white.jpg
Balról jobbra: Calvin Klein - Burberry - Prada

 

Hát igen, nem hiába mondjuk ,hogy nagyon furcsa a divat és maguk a tervezők is. Ha a divat a társadalom festménye lenne akkor a szezon témája a gallér lenne, olyan stílus amely nem helyénvaló egy építkezésen. Gondolj egy teljesen magasított narancssárga fényvisszaverő biztonsági csíkozott műanyag munkaruhára. Hát őszintén sok mindent nem tudok hozzáfűzni, hirtelen megszeppentem. Egyébként így sokszor nézve nem is rossz. Mondjuk nem ebbe a színbe még jobb lenne. Na de nézzük szakmai szemmel: Calvin meghosszabbította az amúgy is hosszú szárú csizmát , hozzá egy magasított derekú bővebb fazonú nadrágot választott, illetve egy croppos pulcsit. Egyébként ez az összeállítás még nem is rossz.. Illetve itt is kiemelném a Prada-nal a neccruhát hiszen akár így is hordhatjuk ,ahogyan a képen is láthatjuk: az egész szettünk felé vesszük fel.

10. Harry Potter western köpenye

10.jpg
Balról jobbra: Etro - Alberta Ferretti - Alexander McQueen

 

Minden olyannak aki kényelmesen szereti érezni magát a ruháiban. Az jön ami csak lehet. Könnyű, elegáns, mindennapi viselet. Elengedhetetlen minden olyan ruhatárból amely a kényelmet és vonzóságot tartja a legfontosabb prioritásnak. Hatalmas divat lett az oldalt megvágott kabátok vagyis már köpenyek. Etro inkább mintásra varrta a fonalat és két hasonló motívumokkal szabott darabot egy egyszerűbb mom jeans-sel hozta létre. Illetve láthatjuk ,hogy a felső ruházathoz még egy kendőd is hozzáadott, nagyon tetszik ,hogy az egész felsőrészre tette a hangsúlyt, nem zavaró hiszen majdnem egybe olvad, külön-külön megtudjuk szemlélni a köpenyt, felsőt és kendőt hiszen szemünket abszolút nem zavarja a többi ruhadarab. Ahogyan itt láthatjuk kint van a nadrág szára ezért hozzá kell tenni ,hogy az sem gáz ha nem tűrjük be, úgy gondolom ebben a szezonban mindegy hogy kint hagyjuk a nadrág szárát vagy sem. Ferretti inkább az őszi természetbe beleolvadó színeket választotta de így is csodálatos az összkép. McQueen pedig megmaradt az egy mintánál, hiszen a fekete piros szegélyes köpenyhez egy műbőr csizmát adott kibújó piros zoknival .Illetve a köpeny alól leskelődik egy egészen mini szoknya is.

11. Vissza az időben - 1960

11.jpg
Balról jobbra: Miu Miu - Dior - A.P.C.

 

A 60-as évek lendülete a levegőben lógott, mivel a modellek egy újonnan megtalált szabadsággal és az évtized forradalmi, szabad szellemében játszottak. Akár a Dior-ról, vagy a Miu Miu-ról beszélünk: mini-ruhák, szoknyák, sapkák voltak a kifutón, ezek mind kimondhatatlan stílust képviseltek. Miu Miu-nál először előkerül az állatminta is, vagyis a kígyóbőr minta, Miu bemutatta ,hogy keverhetjük a mintákat is, természetes kis visszafogottsággal. A tyúkláb mintás ruhától abszolút nem esett messze a piros gallér és együtt gyönyörű az összkép. Dior inkább megmaradt az egyszerűségnél, hiszen a szoknyára tette a hangsúlyt és keverte a többi trenddel, csodálatos a mintás fehér inggel ami mégis visszafogottabb darab, illetve a műbőr kabát csizma kombó remekül passzol egymáshoz. Fontos leírni ,hogy Dior inkább a kabáthoz válogatja a cipőt, vagy cipőhöz a kabátot. ;)  A.P.C. pedig egy nagymamánk beli évekre emlékeztető kötött mellényt átformálta, ezzel visszahozta a kibújó gallért is a szezonba. Ha jól látom akkor egy kordbársonyos szoknyát tervezett hozzá, és itt is fontos ,hogy nem tűrte be a szoknyát, illetve a gallért sem tűrte ki. Azt hiszem ellehet mondani ,hogy az idei szezon arról szól ,hogy nem tűrünk be semmit.

12. Neon-láz

12.jpgBalról jobbra: Balmain - Balenciaga - Prada

 

A szezonba ütközött a Day-glo inspiráció, az ifjúság, a techno,az 1990-es évek és a nők jogai. Ezeket együtt egy színes neonfesztiválra vitték, amely furcsa építészeti terveket és technikai anyagokat tartalmazz. A divat elárulta magát. A Balmain megmaradt az kiszélesített vállú mini-ruhánál, amin minimum 5 színt láthatunk mégis elegáns és csodálatos, a csizmára nem fordított sok időt, illetve kiegészítőket sem tett a modellre hiszen félő ,hogy ezzel leveszi a szemeket a ruháról. Balenciaga is egy ruhadarabra tette a hangsúlyt, hiszen ha alaposan megfigyeljük akkor a pinkes szín annyira szemet hívogató ,hogy nem is érdekel minket a többi ruhadarab. A kabát mellett és a fekete színen kívül még kettő színt választott, de ezek is annyira visszafogott színek ,hogy nem zavarnak bele az összképbe. Viszont Prada 3 színt választott ,mégsem rossz és zavaró, mivel ő a neon zöldet választotta ezért az alsó ruházatba és cipőbe megmaradt a színeknél, mégis kicsit visszafogottabb színeket választott, és azért hozzáteszem, itt is megjelent a fekete necc gallér. Bátran kimerem jelenteni Prada idén nagyon beleszeretett a necc anyagba.

Mivel nagyon hosszú lenne a cikk ezért két részletre bontom, a következő bejegyzésben ismét 12 trendet hozok, de addig is szemezgessetek ebből a 12 variációból.

Ahogyan írtam a cikket, gondolkodtam, körül néztem a szekrényeben és rájöttem, hogy az idei szezonban sok-sok különböző módon hordhatom ruháimat. Ajánlom ,hogy ti is nézzetek körül akár a nagymama szekrényében is ,hiszen biztosan tartogat az idei szezon kincseiből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr414318065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.