A sztóma NEM egy kivezetett cső 2.
2018. október 09. írta: FannyStyleandDesinger

A sztóma NEM egy kivezetett cső 2.

Tegyük rendbe a dolgokat: A sztóma/Második részlet.

Mivel tényleg nagyon hosszúra sikeredett a történet ezért két részletre osztom a történetemet. Ebben a bejegyzésben befejezem és leírok minden olyan dolgot ami a sztómával kapcsolat.

Teljesen mélyponton éreztem magam ,hiszen azért mégis bennem volt ,hogy mi lesz a mégis kivezetik ?!

Hosszú bejegyzés

A nagybetűs címre kattintva eltudjátok olvasni az első részt. -  Asztómanemegykivezettcső

Aztán eltelt kettő nap amikor bejött a Főorvos úr és azt mondta ,hogy átadnak Budapestnek ahol tovább folytatják a kezelésemet.Eleinte mindenki azt mondta ,hogy nyugodjak meg, nem fogják kivezetni a bélszakaszt illetve valószínűleg csak biológia terápiát kapok majd. Ugyan ezt elmondták indulás előtt egy nappal is. Szóval eltelt azóta 4-5 nap amióta kiderült ,hogy tályogom van. 

 Teljesen mélyponton éreztem magam ,hiszen azért mégis bennem volt ,hogy mi lesz a mégis kivezetik ?!

FOLYTATJUK..

Fontos ,hogy Pestre mentőautóval mentem, 38kg-val és gyulladt lábbal illetve feldagadt vénákkal/erekkel illetve a gyógyszerek miatt a kezem is olyan lett mint egy felfújt gumikesztyű.

Aztán felértem. Az orvosok már nagyon vártak ,hiszen azt mondták , sokat hallottak már rólam illetve a történetemet is elmesélték nekik. Én meg csak néztem szótlanul ,hogy "Ők mégis kicsodák." Eleinte nagyon megijedtem a helytől, furcsa volt ,hiszen egy oktatókórházba szállítottak és ott folytatták a kezeléseket. Soha nem láttam még ennyi embert és diákot egy folyóson és ennyi orvost egyszerre mint ott. Felkerültem a Gasztroenterológiai osztályra.

/A gasztroenterológia az emésztőrendszer megbetegedéseivel foglakozik, ide tartozik a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, az epe betegségei, és a hasnyálmirigy./

Aztán egyből meg is vizsgáltak és végig mentem a szokásos vizsgálatokon. Ultrahang, vérvétel stb.

Majd egy órás tanácskozás után az orvosok döntöttek a sorsomról...

Mivel akkora már nagyon hosszú volt a vastagbelemen a szűkület így a kivezetés mellett döntöttek. (Hát ne tudjátok meg mit éreztem akkor és ott.) Aztán elgondolkodtam kicsit az életemen és miután a orvosommal is beszélgettem , rájöttem ,hogy nekem most ez lesz a legjobb , a Doktor Úr azt mondta ,hogy ez lesz most nekem a legjobb, mivel kórósan soványnak számítottam akkor és nagyon sok volt a gond a gyomrom körül. De miután megcsináltak a sztómát sokkal jobb lesz, észre se fogom venni és már jobban is leszek , hiszen újra tudok majd enni, hízni fogok és újra rendesen élhetek.

____________________________________________________________

 Mi is az a sztóma?

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.
A sztóma felhelyezése lehet átmeneti vagy végleges, és az alapbetegség jellegéből adódóan készülhet a vékony- és a vastagbélszakaszon is. A gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), bélelzáródás, familiáris colonpolipózis, diverticulitis, valamint a beleket is érintő, azokon áthatoló hasi sérülések esetén is gyakran sor kerül sztóma kialakítására.Nagyon fontos a sztóma optimális helyének megfelelő kiválasztása. Nem jó, ha a nyílás túl közel van a köldökhöz, a bordákhoz, a lágyékhajlatokhoz, régi műtéti hegekhez, viszont elengedhetetlen, hogy úgy helyezkedjen el, hogy az a beteg számára jól látható és hozzáférhető legyen, mert csak így tudja azt megfelelően ápolni, tisztán tartani!

______________________________________________________________

Persze ez első rosszul hangzik, és őszintén én is nagyon féltem és sírtam ,hogy mi fog most velem történni. Igazából semmi nem lebegett a szemem előtt csak hogy végre otthon lehessek. Aztán másnap meg is történtek az előkészületetek: nyugtató és altató. Hiszen fontos volt ,hogy mire betolnak a műtőbe a testem nyugodt állapotban legyen illetve ,hogy ne emlékezzek semmire. A műtét kb. 4-5 órás lehetett hiszen elkellet távolítani az akkora teniszlabda nagyságú tályogot is ami akkor levált már a hasfalról is. (és amúgy durva belegondolni ,hogy 5 nap múlt el azóta amióta meglátták és borsó nagyságú volt a hasfalon.) Aztán megvolt a műtét és felébredten. Nem emlékszem semmire sem a műtétből. Mikor megláttam a sztómazsákomat eleinte nagyon furcsa volt ,hiszen én nem ezt szoktam meg. Szerencsére az én sztómám csak ideiglenes hiszen vannak olyan emberek akik életük végéig sztómával élnek.

__________________________________________________________________

A sztóma kezelése könnyen elsajátítható, de felhelyezése a páciens számára komoly lelki megterhelést jelent, sőt, testképzavar kialakulására, az önértékelés csökkenésére is számítani kell! Sokan súlyos rokkantságként élik meg ezt az új állapotot, félnek a nyílás tisztántartásától, korábbi életminőségük megváltozásától, a különböző korlátozásoktól, melyek a sztóma-viselés következményei. A páciensek többsége aggódik, hogy mások is látni fogják a zacskót a ruhán keresztül, vagy hogy a kellemetlen szagot a környezet is érezni fogja. Ezért nagyon fontos, hogy az orvosok és a nővérek a beteget már az operáció előtt alaposan tájékoztassák a műtétről és annak következményeiről, valamint azokról a nehézségekről, problémákról, melyekre a páciens a későbbiekben számíthat!

_______________________________________________________________________

Szerencsére vannak nagyon aranyos sztómás nővérek akik segítenek lépésről-lépésre megtanítani és elsajátítani a sztóma felhelyezését és rendben tartani.

Eleinte én is nagyon féltem sőőt én kijelentettem ,hogy nem fogom cserélgetni és nem érdekel. Aztán megbarátkoztam vele és elfogadtam a helyzetet. Sokan nem merik felvállalni ezt a helyzetet hiszen mint feljebb is olvashattad félnek az elutasítástól. Bevallom én féltem attól ,hogy mit fognak hozzá szólni mások, aztán úgy gondoltam , hol érdekel engem mások véleménye.. ( de erről is majd később)

________________________________________________

-Hogyan is néz ki a sztóma?

( Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek)

Na és most egy nagyon fontos dolog jön. Az ami miatt úgy döntöttem ,hogy ezt az egészet leírom és felvilágosítom a világot. Sokszor hallottam és hallom is ,hogy ez egy "kivezetett cső" illetve ,hogy ez egy "hosszúkás valamiféle kiállás a bőrből". De a kedvencem az a "kivezetett cső" sztori, és ezzel nem a baj ,hogy azt hiszi az ember ,hogy az van ott, hanem az ,hogy ezt TERJESZTI ÉS NEM AZ IGAZSÁGOT HANEM A HÜLYESÉGET.. és persze ,hogy a közös ismerősök úgy néznek rám ,mint aki fertőző lenne.. amikor ezt hallotta és persze ,hogy elhiszi neki, mert miért ne hinné el?! Hiszen előtte nem is hallott még róla és akkor ez biztosan így van. Szóval akkor most tisztázzuk.

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

 

Tehát BÉLNYÍLÁS.. nem cső nyílás.. BÉL stoma.jpg

 

Ez a fenti kép a Sztóma nyílás. Dehát akkor ez nem egy cső. Hanem ezt úgy hívják ,hogy KIVEZETETT BÉLSZAKASZ, ami lehet a vastag- illetve a vékonybélnél is. De hát csőnek semmi jele. Sehol!

Na már most, ezt a kis nyílást senki sem láthatja és nem is fogja mivel le van védve a sztómazsákkal. A lenti kép alapján. 

 Ezt a kis testszínű zsákot hívják sztómazsáknak, de ennek létezik egy átlátszó verziója is , a könnyebb felhelyezés érdekében.

stoma2.jpg

-Mire szolgál a sztómazsák?

A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet!
De hát ez az ahova széklet ürül. Mi nem járunk wc-re persze, pisilni igen de a széklet kérdéseben mi ezt ürítjük.

-Na de akkor mivan a bélgázokkal ?

A nyílásra felhelyezhető zsák szénszűrőt tartalmaz, mely a kellemetlen szagokat elnyeli. Persze nem ajánlott túlzottan szénsavas italokat inni ,hiszen annak jóval nagyobb a hangja de az sem észrevehető.

- De ezt mindig cserélni kell?

Háát nem egészen. Ha nem ázik le akkor általában egy zsák kibírja 1-2 vagy akár 3 napig.

- Miért ez a zsák letud ázni ?

Nagyon fontos ,hogy rendezett legyen mindig a sztóma körül a bőr. "A sztóma megfelelő gondozása azért nagyon fontos, mert a nyíláson keresztül ürülő béltartalom könnyen bőrirritációt okoz, mely fertőzések és fekély létrejöttét segíti elő. Természetesen a székletürítés rendszeressége és a széklet állaga eltér a korábban megszokottól."

De ez attól is függ ,hogy mit eszik az ember.. Hiszen mindenkinek mástól és mástól hígabb a széklete. Nekem például a kukorica okozza ezt illetve a mogyoró félék. Ugye ilyenkor hígabb lesz a széklet ami által nagyobb az esélye ,hogy a zsák ragasztása elenged. (Ugye a zsák ragasztása felel azért ,hogy a zsák ott maradjon a helyén) Ezért van az ,hogy a zsák leázik. Illetve attól is előfordulhat, hogy ahol kicsit elérte a széklet a bőrt ott bőrpír alakul ki esetleg kisebb égéshez hasonló bőrirritáció ezért a zsák nem tud rendesen hozzá tapadni a sztóma körüli bőrhöz és ezáltal ázhat le.

- Neked sokszor szokott leázni ? Mitől ?

Szerintem én vagyok az az ember akinek semmitől nem szokott leázni csak az alvástól ,hiszen mindig hason fekve aludtam régebben és mai napig is úgy szeretek ezáltal kicsit elzárom a sztómát és nem tud rendesen a zsákba jutni. De egyébként nem szokott. Próbálom kerülni azokat az ételeket amitől leázhatna illetve mindig figyelek rá ,hogy helyesen tegyem fel a zsákot, persze én is emberből vagyok és hibázhatok és van úgy ,hogy nem pont megfelelően ragasztom fel , de ilyenkor érzem ,hogy "mindjárt" leázik és akkor megyek és kicserélem.

- Vannak speciális eszközök a sztóma cseréléshez ?

Ha a zsák annak számít akkor igen :) De egyébként nem. Én mindig egy kis fekete neszesszerben tartom a dolgait: Olló (hogy kitud vágni pontosan a sztómanyílás méretét és ,hogy jól illeszkedjen), papír zsebkendő és puhább anyag (akár egy régi póló) ,hogy megtudd rendesen tisztítani a sztóma körül illetve egy nejlonzacskó vagy hasonló amibe a régit beletudod tenni és kidobni. :) Nem nagy dolog, kb. 5 perc SE az egész.  

- Befolyásolja a sztómanyílás a mindennapokat illetve a pincér munkát?

Nem, hiszen azért van a fertőtlenített zsák ,hogy megvédje a külső hatásoktól illetve fordítva is. Ez nem egy fertőző betegség vagy hasonló a sztómanyílás és a széklet nem érintkezik a külvilággal. Semmi közük egymáshoz. Illetve a pincérként is ugyan ez. Nem érintkezik étellel és semmi mással. Ugyanolyan ember vagyok mint bárki más és ugyanúgy dolgozok is és ugyan azt csinálom mint más.

 

 Szóval röviden ez a sztóma remélem ezek után nagyjából megvan a téma mindenkinek. Szóval itt semmi csőről nincsen szó és hasonlókról. Ez van és kész. Borzasztó tényleg mikor ezeket visszahallom és csak nézek ,hogy MIVAN? Csak az a baj ,hogy olyan kevesen ismerik ezt az egész betegséget még ,hogy hihetetlen. Persze nem azt mondom ,hogy hirtelen mindenkinek orvosnak kell lennie és ez a mondatom nem is mindenkire vonatkozik, csak tényleg ha nem ismered a betegséget akkor nem kell mindenkinek elhíresztelni ,hogy ez így nézz ki meg ilyen, hanem akkor nem kell semmit sem mondani. Én egyébként szívesen elmesélem mindenkinek ,hiszen én felvállalom az egészet, és most térünk vissza a felvállalásra illetve az elutasításra.

Eleinte én sem szívesen beszéltem róla illetve kerültem a külvilágot, azért mert még én sem dolgoztam fel ,hogy mi történt velem és a testemmel. Aztán elfogadtam, egyedül voltam és gondolkodtam rajta ,hogy hiszen ez mentette meg az életemet, igazából hálásnak kéne lennem a sztómámnak ,hogy velem van és segített legyőzni azt az állapotot és akkor gondoltam arra ,hogy talán ezzel példát is tudnék mutatni másoknak. Hiszen ugyan olyan emberek vagyunk mint mások és ugyanúgy élünk. Talán sokan úgy vannak vele ,hogy "mi lesz ha elmondom másoknak, mit fognak hozzá szólni, mi lesz ha lenéznek ?" De őszintén ?! Ez kit érdekel. Ne mások véleménye érdekeljen hanem az ,hogy jól legyél és jól érezd magad a bőrödben.

Azért is írom ezt a blogot és ezt a bejegyzést ,hogy az emberek megismerjék ezt a betegséget ,hogy tudják ,hogy mégis mi van a bélgyulladás és a sztóma mögött.

________________________________________________________

A műtét után még 7 napot voltam a kórházban , műtét után mintha kicseréltek volna. Újra ehettem és ihattam rendesen. Elkezdtem hízni és minden rendben volt. Mintha kicseréltek volna ismét. Sajnos a végzős évemet elveszítettem abban az évben, mivel nagyon sok volt a hiányzásom ez miatt a egész miatt és év ismétlésre köteleztek. De utólag vissza gondolva ennek így kellett lennie. Azóta volt még egy műtétem ahol eltávolították azokat a vastagbél szakaszokat amiket már nem lehetett megmenteni és biológiai terápiát kapok amiről a legutóbbi bejegyzésben olvashatok többet. :) Lassan kettő éve ,hogy sztómával élek és jól vagyok.
41675200_2030316457012911_8360770483003588608_n.jpg

Azóta vissza híztam a koromnak megfelelő súlyt és élem az életemet. Nagyon sokat köszönhetek a Budapesti orvosoknak ,hogy kihúztak a mélyből és azóta is mellettem van és támogatnak. De hála istennek lassan úgy nézz ki ezt a korszakot is lezárhatom hiszem eljött az idő ,hogy vissza vezetik a kivezetett bélszakaszt.

 

 

De arról majd később :)

Köszönöm ,hogy elolvastad a történetemet. Szeretnék segíteni az embereknek és bátorságot adni nekik szóval kérlek ha van esetleg hasonló betegségben szenvedő ismerősöd juttasd el hozzá az üzenetemet.

 

Használd Instagram-on a #Hellofanni-t és ígérem megtalállak  f81b4428.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellofanni.blog.hu/api/trackback/id/tr8214291187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.